Jenahak masak masam manis ulalalaa....
- Goreng ikan hingga separa kering,
- kemudian tumiskan bawang putih hingga kekuningan. jangan sampai hitam nanti pahit..
- Dah tu masukkan cili, sos tomato, sos ikan, lobak merah, nenas, timun, bawang, air, gula,garam dan serbuk perasa secukupnya( sebub perasa adabi lagi mari)
- Kemudian masukkan pula bawang besar dan kacau hingga rata
- Biar sehingga masak, padam api dapur
- Dah siap apa lagi tuang atas ikan dan tabur daun sup dan daun ketumbar diatasnya.
- Apa lagi serang....
Bahan-bahan
- 1 ekor ikan jenahak (tak yah mancing kak sea lion order jer kat kak N)
- 1/2 batang timun dibuang biji
- 4 keping nenas dipotong panjang
- 2 biji tomato
- 3 biji bawang putih
- 5 sudu makan cili kering / cili boh
- 6 sudu makan sos tomato yeos masam sikit
- 2 sudu sos tiram
- 1/2 batang lobak merah
- 2 bji bawang besar
- 1 tangkai daun sop
Modal bahan2 tak masuk ikan lebih kurang dalam rm 5 hinggit.. ikan sekarang rm 25 sekilo.. kat kak n ader harga special..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan