Isnin, 28 Mac 2011

Jenahak masak masam manis ulalalaa....

Cara-cara

  1. Goreng ikan hingga separa kering,
  2. kemudian tumiskan bawang putih hingga kekuningan. jangan sampai hitam nanti pahit..
  3. Dah tu masukkan cili, sos tomato, sos ikan, lobak merah, nenas, timun, bawang, air, gula,garam dan serbuk perasa secukupnya( sebub perasa adabi lagi mari)
  4. Kemudian masukkan pula bawang besar dan kacau hingga rata
  5. Biar sehingga masak, padam api dapur
  6. Dah siap apa lagi tuang atas ikan dan tabur daun sup dan daun ketumbar diatasnya. 
  7. Apa lagi serang....

Bahan-bahan

  • 1 ekor ikan jenahak (tak yah mancing kak sea lion order jer kat kak N)
  • 1/2 batang timun dibuang biji
  • 4 keping nenas dipotong panjang
  • 2 biji tomato
  • 3 biji bawang putih
  • 5 sudu makan cili kering / cili boh
  • 6 sudu makan sos tomato yeos masam sikit
  • 2 sudu sos tiram
  • 1/2 batang lobak merah
  • 2 bji bawang besar
  • 1 tangkai daun sop
Modal bahan2 tak masuk ikan lebih kurang dalam rm 5 hinggit.. ikan sekarang rm 25 sekilo.. kat kak n ader harga special..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan